Etiketter

,

När tiden är begränsad och böcker ges ut i en aldrig sinande flod är det få böcker som lyckas ta sig över tröskeln till en omläsning, åtminstone för mig. Peter Nilsons Den gamla byn från 1997 är dock en av dessa sällsynta böcker. Och över tio år efter den första läsningen håller den måttet, minnet hade inte överdrivit dess kvaliteter.

Boken kan betecknas som en krönika, över Peter Nilsons uppväxtby Möcklehult i Småland, längst söderut i Jönköpings län. Utifrån mängder av dokument – kyrkböcker och skattelängder, förhörsprotokoll, jordeböcker och domar, men även sägner och legender, målar författaren med svepande penseldrag ett panorama över livet i byn, från medeltiden och framåt. Mängder av människor passerar revy och med dem födslar och dödsfall, kärlek, mord, tvister, olyckor, sjukdomar och naturkatastrofer. Peter Nilson var astronom till yrket, och det är inte utan att det märks. Författaren har en astronoms blick på byn, och tanken svindlar. Detta är bara en av miljontals liknande byar i världen, så man kan få en aning, men bara en aning, om hur många människor som levt på jorden.

Historia kan skrivas på många sätt, och i förordet frågar författaren retoriskt varför någon skulle vilja läsa om fattiga smålänningar från en hopplöst förgången värld. Han ger själv svaret: ”Att de var en del av det stora folkhavet på vår jord, och att de representerar människans öde i högre grad än alla kungar och herremän”. Men detta är också en bok om marker och byggnader, om husdjur och om naturens och väderlekens betydelse för människornas väl och ve. Inte minst är det en berättelse om småländska stenar och stenmurar.

Och historien är nära – det är bara några generationer sedan en bra eller dålig sommar var skillnaden mellan en god eller dålig skörd och därmed mellan liv och död. När man läser slås man av skillnaderna mellan förr och nu, men lika mycket av likheterna. Människans villkor må ha växlat, men hennes behov och beteenden är sig trots allt väldigt lika genom århundradena.

Publicerades ursprungligen på http://www.bokcirklar.se

Foto: M. Gumaelius

Annonser