Etiketter

, , ,

Ursprungligen publicerad på Malmö stadsbiblioteks hemsida

Samma språk men ett annat land. Delvis samma historia, delvis en helt annan. Minoritetsspråk i skuggan av ett majoritetsspråk och berikat av såväl det finska som det rikssvenska. Den finlandssvenska litteraturen existerar i en annan kontext, och att bekanta sig med den är att samtidigt känna sig hemma och borta.

En del av de finlandssvenska författarna har översatts och blivit kända långt bortom det svenska språkets territorier. Modernisten och poeten Edith Södergran, till exempel, eller Mumindalens skapare Tove Jansson,  vars böcker kan läsas med behållning av såväl stora som små läsare. Men det finns många fler. Här ett axplock läsvärda och minnesvärda författare och böcker på svenska från den östra rikshalvan.

muminbild

En roman som dröjt sig kvar i mitt minne är Bo Carpelans Axel, om författarens farfars bror, som var vän och informell rådgivare åt Jean Sibelius. Axel levde ett mycket begränsat och tillbakadraget liv, men när han dog frågade Sibelius ”För hvem skall jag numera komponera?” Bo Carpelans text är poetisk, sorglig och vacker.

Märta och Henrik Tikkanen var gifta med varandra och båda skrev om samlivet i skönlitterär form, Henrik i sina adressböcker, bland annat Brändövägen 8 och Mariegatan 26, Märta till exempel i Århundradets kärlekssaga, Rödluvan och, den kanske bästa av dem, Två — scener ur ett konstnärsäktenskap.

Merete Mazzarella har varit professor i nordisk litteratur och dessutom ägnat sig åt kulturjournalistik, bland annat i Hufvudstadsbladet och Sydsvenskan. Hennes författarskap är framförallt essäsistiskt. Mazzarella har en sällsynt blick för detaljer och anekdoter, och hon är spirituell med ett knivskarpt intellekt. Hon har i sin speciella stil skrivit såväl om klassisk litteratur som sin egen uppväxt och om sin upplevelse av att ha barnbarn. Ofta blandas stort och smått, högt och lågt.Hem från festen, Tanten och krokodilenoch Då svänger sig sommaren kring sin axel är exempel på höjdpunkter i hennes författarskap.

Om man tycker om god berättarkonst kan man gärna bekanta sig med Ulla-Lena Lundberg. Jag minns hennesKungens Anna och Ingens Anna som en stor läsupplevelse. Berättelsen om folkskolläraren Anna utspelar sig i Kökar på Åland, Lundbergs födelseort. Böckerna i den breda trilogin Leo, Stora världen ochAllt man kan önska sighar även de Ålandsanknytning eftersom de skildrar de åländska rederierna från 1800-talet fram till våra dagar. Kärlek, intriger och dramatik är viktiga inslag i detta epos. Förutom Åland har Lundberg bland annat skrivit om Afrika, där hon tidvis varit bosatt i flera länder. Regn och Sand är två romaner som utgår från författarens afrikanska erfarenhet.

Sist men inte minst ett författarskap som pekar framåt. Philip Teir är född 1980 och är kulturchef på Hufvudstadsbladet. Han har dessutom gett ut en lyriksamling, en novellsamling och en roman. Den sistnämnda, äktenskapsskildringen Vinterkriget, är helt ny, har fått goda recensioner och finns på min att läsa-lista.

Annonser