Etiketter

,

toleransJag tror på ord – ordens styrka, dess förmåga att hjälpa och stjälpa, att få jorden att fortsätta att snurra runt sin axel eller att få den att stanna. Ord kan markera gemenskap eller utesluta, ord kan bygga broar  men också missbrukas eller bidra till förvrängning av verkligheten.

Vår samtid är full av ord – ord och text överallt, från morgon till kväll. Blixtsnabbt sprider sig orden genom twitter och facebook, speglar verkligheten (ibland i en skrattspegel?), men skapar den också. Att använda rätt ord och undvika fel anses synnerligen viktigt, på så vis skymmer orden ofta verkligheten. Ord kan var ett plakat att sätta upp framför sig, så att andra ska veta vem man är. Vad orden egentligen betyder, och vad de förpliktigar till, är inte alltid lika intressant.

Jag samlar på floskler. Är en del kulturer mer floskelbemängda än andra? Jag tror att det kan vara så. I ett samhälle med en hög grad av organisering och krav på redogörelse och transparens kan en floskel hjälpa den som står mellan ett formellt krav och en ful verklighet. Se något avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning, den som tvivlar. ”Vi ska ta med oss det”, ”Vi är väldigt ledsna” eller ”Vi ska se över våra rutiner” är några vanliga fraser när svenska makthavare står med byxorna nere.

Ett viktigt ord i samtiden är ”tolerans”. Ofta nämns det i samma andetag som andra ord, inte sällan ”mångfald”. ”Tolerans” är ett synnerligen positivt laddat ord. Alla vill ju vara toleranta, ingen intolerant. Ordet används ofta i betydelsen ”att gilla något” eller helt enkelt  ”att ogilla intolerans”.

Fast egentligen är ju tolerans något annat. Det är en paradox att säga att man tolererar något som man gillar.  Tolerans betyder tvärtom att respektera det man inte tycker om, eller i alla fall att respektera människorna bakom handlingarna och åsikterna. Att fördra. Tolerans hänger nära samman med yttrandefrihet. I samma stund som man vill begränsa  yttrandefriheten för någon vars åsikter man ogillar har man själv gjort sig skyldig till intolerans. Samtidigt handlar tolerans om en förmåga att balansera mellan å ena sidan den egna och andras rätt att tycka, tänka och leva som man vill,  och å andra sidan att  inte heller  med ord skada andra.

Tolerans är svårt, och det handlar om så mycket mer än politik. Nedkokat är det kanske helt enkelt en förmåga att se människan bortom allt utanpåverk. Riktig tolerans är en livsinställning, som för en del människor faller sig mer naturlig  än för andra, men som de flesta av oss kan bli bättre på. Även om det tar en hel  livstid.

Annonser