Etiketter

,

Ibland är det just en novell man vill läsa – för begränsningen i format, handling, miljö och karaktärer. Antingen en som sträcker sig över några kvällar, eller en som varar så länge som det tar att ta sig till jobbet och som kan avnjutas som e-bok, ljudbok eller talbok i telefonen. Här är några högst personliga favoriter.

kappan2Nikolaj Gogols Kappan (eller Överrocken) handlar om den ensamme och  hunsade, ytterst plikttrogne och pedantiske ämbetsmannen i Sankt Petersburg Akakij Akakijevitj. När hans vinterkappa blir för sliten och trasig blir han tvungen att köpa en ny för sina sparade pengar. Plötsligt får Akakij Akakijevitj en ny status, både i arbetskamraternas och sina egna ögon. Han blir ett med sin nya, fina kappa. Så är då katastrofen total när kappan blir stulen vid en tebjudning. Sakta förtvinar den olycklige Akakij. Men när han är död går han igen, och försvinner inte från Sankt Petersburgs gator förrän han hämnats på ett gruvligt sätt – genom att rycka kappan av en person som nekat honom hjälp.

varldensbarn3Några valssteg till Haffners ära av Birgitta Stenberg har ett slut som konfonterar läsaren med sina egna fördomar. I alla fall om man trodde att ”mänsklighetens alla svarta får genast blev grå, bara för att de nått pensionsåldern”. Huvudpersonen Sara Bergson är gammal, liten och bräcklig. Efter många år utomlands har hon kommit hem till Sverige, och i sitt gamla hus stöter hon en dag ihop med inbrottstjuvar. Vilken tur att hon har ett förflutet som fasadklättrare, så hon slipper bli alltför skräckslagen. Ett haffnerskt briljantsmycke spelar en viktig roll i novellen.

palsen2Pälsen av Hjalmar Söderberg är en tragisk berättelse där just en päls spelar huvudrollen. Novellen är inte mer än några sidor lång, men rymmer ett äktenskap och ett människoliv. Doktor Henck är olycklig över sin dåliga hälsa och skrala ekonomi och över att hustrun varit sval och avvisande på sistone. Han är övertygad om att han inte kommer att leva så länge till. Han besöker sin gode vän häradshövdingen Richardt för att låna pengar, och eftersom hans kappa blivit förstörd då han på vägen dit blev påkörd av en drosksläde, så erbjuder häradshövdningen honom att låna hans päls. När doktor Henck kommer in i den mörka tamburen till den egna lägenheten, iklädd pälsen, kommer frun fram och omfamnar honom och han förstår att hon förväxlar honom med häradshövdingen.

munrolycka2Alice Munros Dimensioner är en stark och omskakande, genialiskt uppbyggd novell. En far, Lloyd, mördar sina tre barn när han tror att hans fru Doree, barnens mor, är på väg att lämna honom. Vad som sedan händer är för läsaren till en början svårt att förstå, men blir så småningom genom Munros sätt att skriva ändå begripligt. Doree besöker Lloyd i fängelset, till en början kanske motvilligt, men efter ett tag blir dessa besök allt viktigare. Lloyd må ha begått en oförlåtlig handling, men han är en länk till de döda barnen, som han dessutom säger sig stå i kontakt med. De lever och mår bra, menar han, men befinner sig i en annan dimension. Slutet är drabbande, skapar mening och pekar framåt.

Även publicerad på Malmö stadsbiblioteks hemsida

Annonser