Etiketter

Jag har läst mycket om lördagens händelser i Limhamn, både rapporter och kommentarer, i traditionell och social media och jag har gjort en del reflektioner. Till att börja med förvånas jag (nå ja) över att så många är så tvärsäkra på vad som hände, fast de inte själva var på plats.

För det andra blir jag illa berörd av den partiella blindhet som gör att många inte ser, eller i alla fall förminskar, den skuld som rimligtvis måste läggas på den våldsamma minoriteten bland motdemonstranterna. Det är förstås mycket möjligt att polisen använde övervåld, men att beskriva det hela som att polisen attackerade en fredlig samling motdemonstranter är ju helt enkelt inte med sanningen överensstämmande.

Vidare förvånas jag över att så många förfasats över att polisen skyddade nazisterna. Svenskarnas parti är förvisso en vidrig organisation, men dess medlemmar har samma rätt till beskydd som alla andra medborgare. Om man inte tycker det, så har man ju förfallit till samma människosyn som nazisterna själva, nämligen att alla människor inte är lika mycket värda. Dessutom delar man deras samhällssyn när man tycker det är ok att ta lagen i egna händer.

Kanske är det enda rätta att förbjuda nazistiska organisationer eller i alla fall att neka dem demonstrationstillstånd. Eller – så är det inte det, eftersom det genast väcker frågor om gränsdragning, till exempel om det rimliga i att förbjuda en typ av extrem rörelse men inte andra. Men detta är hur som helst en diskussion som måste föras någon annanstans, inte på ett torg där demonstrationstillstånd redan getts, då är det för sent.

En annan reflektion är att Sydsvenskans rapportering kallats såväl fascistisk som pk. Det säger förstås mest om dem som fäller sådana extrema och sinsemellan motsägelsefulla omdömen och visar kanske att Sydsvenskan trots allt gav en mångsidig och så långt möjligt objektiv bild av händelserna.

Ett citat i Rickard Söderbergs blogg  är väldigt talande för våldsvänsterns självbild, som samtidigt avslöjar sig i sin totala brist på insikt. Söderberg har blivit angripen på Twitter och skriver ”Och ni kan sluta hota med att skicka folk som ska ”slå lite empati i skallen på mej”

Vidare ett flygande citat från någonstans i cyberrymden: ”Fascist är inget man kallas, det är något man gör”.

Det är svårt att inte se likheterna mellan olika slags extremism, och det handlar inte om en värdering av typen ”lika goda kålsupare”. Högerextremism och vänsterextremism tar sig olika uttryck – högerextremismens våld är generellt grövre men båda skadar samhället.

Jag har i min närhet flera journalister som drabbats av hot och hat från vänster. Och det är ju lite svårt att tänka att det inte gör så mycket eftersom vänsterextrema mer sällan mördar än vad nazister gör.

Annonser